US Fa'amama Fa'atauga i Fa'amau Fa'amau Iapani

O le US ma Iapani ua ausia se maliega tau fefaʻatauaʻiga mo nisi o mea tau faʻatoʻaga ma fale gaosi oloa, e aofia ai faʻamau na gaosia i Iapani, e tusa ai ma le Ofisa o le US Trade Representative.O le US o le a "faʻaititia pe faʻaumatia" tau i luga o mea faʻapipiʻi ma isi oloa faʻapisinisi, e aofia ai nisi meafaigaluega masini ma afi afi.

E le'i tu'uina mai nisi fa'amatalaga i le aofa'i ma le fa'asologa o fa'aitiitiga po'o le fa'ate'aina.

I le fesuiaiga, o Iapani o le a faʻaumatia pe faʻaititia le tau i luga o le $ 7.2 piliona o meaʻai ma faʻatoaga a Amerika.

Na'o le fa'amaonia e le Palemene a Iapani se Fefa'ataua'iga ma le US

O le aso 04 o Tesema, na pasia ai e le palemene a Iapani se feagaiga tau fefa’ataua’iga ma le Iunaite Setete e tatala ai maketi a le atunu’u i pisupo a Amerika ma isi oloa fa’ato’aga, ina ua taumafai Tokyo e taofia le fa’amata’u mai ia Donald Trump e fa’ae’e ni tau fou i luga o ana ta’avale taugata e auina atu i fafo.

O le maliliega na faʻamamaina se faʻalavelave mulimuli ma le faʻatagaina mai le maota maualuga o Iapani i le Aso Lulu.O loʻo faʻamalosia e le US le maliliega e amata faamamaluina ia Ianuari 1, lea e mafai ona fesoasoani i le Trump e faʻatau ai palota mo lana 2020 toe palota i nofoaga faʻatoʻaga e ono manuia mai le fefaʻatauaiga.

O le pulega a le Palemia Shinzo Abe o le Liberal Democratic Party coalition e umia le toʻatele i maota e lua o le palemene ma sa mafai ona faigofie ona manumalo.Ae ui i lea, o lea maliliega ua faitioina e le au fai tulafono a le itu teteʻe, oe fai mai e tuʻuina atu tupe meataalo e aunoa ma se faʻamaoniga tusitusia o le Trump e le tuʻuina atu le tau o le saogalemu o le atunuʻu e maualuga atu i le 25% i luga o le vaega o taavale a le atunuu.

Na naunau Trump e fai se feagaiga ma Iapani e faʻamalieina ai le au faifaatoaga a Amerika o loʻo faʻatapulaʻaina le avanoa i le maketi a Saina ona o lana fefaʻatauaʻiga ma Beijing.O le au faifaatoaga a Amerika, o loʻo faʻafefe foi i le leaga o le tau ma le maualalo o tau o oloa, o se vaega autu o le faavae faaupufai a Trump.

O le taufaamatau o tau o faasalaga i luga o le auina atu i fafo o taavale ma vaega o taavale, o se vaega e $50 piliona i le tausaga lea o se maatulimanu o le tamaoaiga o Iapani, na unaʻia ai Abe e talia ni talanoaga fefaʻatauaʻiga lua ma le US ina ua le mafai ona ia faʻamalosia Trump e. toe foi i se feagaiga Pasefika sa ia teena.

Fai mai Abe na faamautinoa atu e Trump ia te ia ina ua latou feiloai i Niu Ioka ia Setema na te le faia ni tau fou.I lalo o le feagaiga o loʻo i ai nei, ua sauni Iapani e faʻaititia pe soloia le tau o povi, puaa, saito ma uaina a Amerika, aʻo faʻatumauina le puipuiga mo ana faifaatoaga araisa.O le a aveese e le US tiute i luga o Iapani e auina atu i fafo o nisi o vaega tau alamanuia.


Taimi meli: Tes-10-2019